Вивчення міжнародного досвіду у сфері публічного управління

Вивчення практики й аналіз досвіду країн, які успішно інтегрували інституції громадянського суспільства в процес управління державою, є невід’ємними складниками професійної компетентності публічних службовців у контексті євроінтеграційного вектора розвитку України.

Спеціаліст Департаменту родини Комуни Воган Королівства Норвегія Ольга Еріксен ознайомила слухачів з політичною системою й державним управлінням у Норвегії. Норвегія є парламентською демократичною та унітарною конституційною монархією. При цьому обов’язки короля як глави держави є репрезентативними, церемоніальними, і він не має жодної політичної влади. Важливим принципом норвезької демократії є ідея народного суверенітету – уся законна державна влада походить від самого народу.   

Учасники розглянули принципи поділу влади в Норвегії на законодавчу, виконавчу та судову, а також рівні державного управління: державна адміністрація, окружні муніципалітети, місцеві муніципалітети. Наприкінці заняття проаналізували схожі й відмінні риси у системах державного управління України і Норвегії.

Дякуємо за корисне, цікаве заняття і нові знання.