Підвищуємо обізнаність публічних службовців у сфері захисту довкілля та природних ресурсів

Відповідно до пріоритетних напрямів підвищення кваліфікації, визначених НАДС на 2024 рік, та на виконання заходів Стратегії формування та реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2035 року в межах загальної професійної (сертифікатної) програми для державних службовців, вперше призначених на посади державної служби категорії «В», реалізуємо модуль «Глобальні зміни клімату: причини та наслідки». Навчальний модуль розробив проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат біологічних наук Олександр Спрягайло.

Учасники професійного навчання розглянули причини сучасних змін клімату, зокрема, як війни впливають на клімат. Проаналізували зміни концентрації вуглекислого газу в повітрі за останні роки. Акцентували на наслідках посилення парникового ефекту, а саме: зростання середньорічної температури на планеті, підвищення рівня Світового океану, збільшення інтенсивності та частоти екстремальних погодних умов (засухи, повені, урагани тощо), збільшення дефіциту води, опустелювання, зниження врожайності, зміщення кліматичних поясів, втрата рівня сільськогосподарського виробництва, зміни у біорізноманітті та інші.

Також розглянули план дій до 2030 року з реалізації Європейського зеленого курсу.

Дякуємо спікеру Олександру Спрягайлу за професіоналізм і співпрацю з нашим закладом освіти. Працюємо далі. Разом до Перемоги!